Het Koninkrijk der Leeuwen
= De Chinese Leeuwendans =

.

Brenger van geluk en levensvreugde

De leeuwendans vormt een belangrijke traditie in China. Gewoonlijk is de dans onderdeel van festiviteiten zoals het Chinese Nieuwjaar, openingen van restaurants en bruiloften. Indien goed uitgevoerd, zo gelooft men, brengt de leeuwendans geluk en vreugde.

lion dance Hoewel leeuwen van nature niet in China voorkomen, kwamen zij in dit land via de beroemde Zijderoute. Heersers van wat tegenwoordig Iran en Afghanistan is, stuurden leeuwen naar de Chinese keizers als geschenk met de bedoeling rechten te verwerven om met Zijderoute-kooplieden handel te drijven. De leeuwendans dateert uit de tijd van de Han Dynastie (205 v.Chr. tot 220 n.Chr.) en bereikte gedurende de Tang Dynastie (716-907) een hoogtepunt. Toen werd de dans vooral uitgevoerd bij religieuze feesten. De leeuwendans drong ook door tot Korea en Taiwan, waar leeuwen evenmin inheems zijn. Daar worden de dansen niet exact hetzelfde uitgevoerd, maar het onderliggende symbolisme lijkt wel sterk op elkaar.

lion danceDe leeuw wordt gespeeld door twee dansers. Eén beweegt het hoofd, dat gemaakt is van sterke maar lichte materialen zoals papier-machee en bamboe, de ander beeldt het lichaam en de staart uit onder een kleed dat aan het hoofd is vastgemaakt.
Het 'dier' wordt begeleid door drie muzikanten, die een grote trommel, cymbalen en een gong bespelen. Een kleine Boeddha verleidt de leeuw met een waaier of een reusachtige bal. De hoofd-danser kan ogen, muil en oren bewegen. Daardoor drukt de kop steeds andere stemmingen uit.
De leeuwendans combineert kunst, historie en kung fu bewegingen. Gewoonlijk zijn de uitvoerders dan ook kung fu beoefenaren. De leeuw moet in het juiste ritme dansen, waarbij iedere soort beweging een specifiek muzikaal ritme heeft. De muziek volgt de bewegingen van de leeuw: de trommel volgt de leeuw en de cymbalen en de gong volgen de trommelaar.
Het komt nogal eens voor dat toeschouwers denken dat zij naar draken kijken. Het voornaamste verschil tussen de leeuwendans en de drakendans is evenwel dat laatstgenoemde wordt uitgebeeld door meer dan twee personen.

Meer over het ontstaan van leeuwendansen:
De Leeuw en de 'nien'
 * Vorige Pagina * 

   * Vorig Hoofdstuk *
. Volgende Pagina *

Volgend Hoofdstuk *    
.
Home *


© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©