Het Koninkrijk der Leeuwen
= Wie zijn wij? =

.

Panthera leo

leeuw portretLaten we eerst de officiële gegevens over onszelf eens bekijken:

Klasse: Mammalia
Orde: Carnivora
Familie: Felidae
Soortnaam: Panthera leo

Leeuwen zijn dus vleesetende katten. We eten gazelle, wrattenzwijn, antilope, impala, buffel, wildebeest, zebra en giraffe. Soms vangen we ook kleinere prooidieren, zoals hazen. Wij Panthera Leo vormen de grootste kattensoort, op de Siberische tijger na. Onze mannetjes kunnen een maximale lengte bereiken van 2,50 meter en een schouderhoogte van 1,20 meter. Onze geliefde vrouwtjes zijn iets kleiner, met een lengte tot 1,70 meter en een schouderhoogte van 1,05 meter.

Volwassen mannetjes wegen 150 tot 250 kg en de vrouwtjes 120 tot 180 kg. Gemiddeld leven wij in de vrije natuur 15 jaar, maar - het is niet gemakkelijk om dat toe te geven - in gevangenschap kunnen we wel 30 jaar oud worden. Wij zijn de enige kattensoort die werkelijk sociaal leeft. Onze vrienden, zoals tijger, luipaard, jachtluipaard (cheetah), lynx, jaguar, poema en ocelot leiden een solitair bestaan. Een troep leeuwen kan bestaan uit zo'n twaalf volwassen vrouwtjes, hun jongen en maximaal zes mannetjes. Wij zijn ook de enige kattensoort met geslachten die er verschillend uitzien. De mannetjes onderscheiden zich met hun trotse, blonde tot zwarte manen. Het brullen van een volwassen leeuw is tot op 5 kilometer afstand hoorbaar, bij mistig weer soms wel 8 kilometer. De bedoeling van het brullen is rivaliserende indringers af te schrikken en ook helpt het de leden van een troep bijeen te houden.

leeuw Wij houden ons het liefst op in licht bebost terrein, rijke graslanden en struikgewas aan de randen van vlakten. Leeuwen houden niet van dichte bossen. Onze favoriete tijd om te jagen is de vroege ochtend, het koelste deel van de dag. De leeuwinnen doen daarbij het meeste werk. Zij sluipen zo dicht naar hun prooi toe als zij kunnen, tot ongeveer 20 meter, en lanceren dan een aanval. Leeuwen kunnen snelheden bereiken tot 55 kilometer per uur, maar we gaan niet langdurig achter prooien aan hollen. De leeuwinnen jagen vaak samen. Een aantal van hen gaat benedenwinds van een kudde in een hinderlaag liggen, terwijl een andere leeuwin om prooidieren heen beweegt naar de bovenwindse kant. Plotseling komt zij uit haar dekking tevoorschijn en jaagt zij de angstige wildebeesten, zebra's of antilopen in de richting van de leeuwinnen die in hinderlaag liggen te wachten. Na een goede jacht eten we voor meerdere dagen tegelijk. We weten immers nooit of we de volgende dag weer te eten hebben.

leeuwin Onze wijfjes kunnen meermalen per jaar jongen krijgen, maar na een worp komt de volgende gewoonlijk pas na ongeveer twee jaar, tenzij jongen eerder worden gedood vanwege de machtsovername door een nieuwe dominante man. Onze welpen komen blind ter wereld en zijn dan nog zeer klein. Ze wegen bij de geboorte slechts 1 tot 2 kg. Ze openen hun ogen na ongeveer twee weken. De welpen zogen niet alleen bij hun moeder, maar ook bij andere leeuwinnen. Zo bevordert iedere leeuwin de doorgifte van haar eigen genen, aangezien de leeuwinnen van een troep altijd nauw verwant zijn aan elkaar. Welpen beginnen met vlees eten vanaf hun zesde week, maar de leeuwin blijft hen melk geven in de eerste zes tot acht maanden van hun leven. Pasgeboren welpen hebben grijze stippen in hun pels die na ongeveer drie maanden volledig zijn vervaagd.

Mensen zouden kunnen denken dat leeuwen niet echt om hun jongen geven. Een groot aantal sterft vanwege uithongering of wordt gedood als een nieuw mannetje de heerschappij over een troep leeuwen verovert, omdat hij geen nageslacht van andere mannetjes tolereert. Dat zijn nu eenmaal de harde regels van de natuur. Toch gedragen zelfs mannetjes zich zeer liefdevol tegenover hun eigen welpen, wat een tamelijk ongebruikelijk gedrag is bij katten. En bedenk ook: er zijn weinig leeuwen meer over in de vrije natuur. De oorzaak daarvan is niet het doden van onze welpen, maar dat zijn menselijke jagers. Natuurlijk doden wij ook andere dieren. Maar dat doen wij niet voor ons plezier, dat doen wij om de populatie van grasetende dieren in balans te houden met hun - en onze - omgeving.




Home *

. Volgend Hoofdstuk *
.  * Home * 

© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©


Fauna Top Sites