Het Koninkrijk der Leeuwen
= Leo, Leeuw van de Dierenriem =

.

Leo in de Astronomie

Het sterrenbeeld Leeuw (Leo), of Grote Leeuw (Leo major) bevindt zich in de Dierenriem. Het omvat 77 sterren die voor het blote oog waarneembaar zijn. De helderste daarvan is Regulus (='Kleine Koning'), die zich 85 lichtjaar van de aarde bevindt. De op één na helderste ster is Denebola (op 42 lichtjaar).De ster Eta Leonis, iets ten noorden van Regulus, lijkt een zwakke ster, maar in werkelijkheid verspreidt hij bijna honderd keer zoveel licht als Regulus. De afstand tot de aarde is 1700 lichtjaar. In het sterrenbeeld Leeuw en omgeving bevinden zich tal van sterrenstelsels, waaronder M65 en M66, fraaie spiraalstelsels op ongeveer 20 miljoen lichtjaar van de aarde.
Het sterrenbeeld Leeuw komt reeds als zodanig voor in de beroemde Almagest van de Egyptische sterrenkundige Ptolemaios, die kort na het begin van de jaartelling leefde. De naam Regulus is afkomstig van de Poolse astronoom Copernicus, die in de vijftiende eeuw de helderste ster van Leeuw deze naam gaf. Leo major is in Nederland en BelgiŽ in de lente 's avonds zichtbaar.
Behalve een Grote Leeuw bestaat er ook een Kleine Leeuw (Leo minor). Die is pas rond 1670 geïntroduceerd door de Duitse sterrenkundige Hevelius en bevindt zich tussen Grote Leeuw en Grote Beer. Het sterrenbeeld bevat 24 met het blote oog waar te nemen sterren, maar daaronder bevinden zich geen zeer heldere.


Leo in de Astrologie

(Voor wie erin gelooft)
Leo is het vijfde sterrenbeeld van de dierenriem. Tussen 21 juli en 21 augustus staat de zon in het teken Leeuw. Astrologen zeggen onder meer het volgende van de astrologische Leeuw:Leeuwen gelden veelal als aanvoerders en leiders en zij verlangen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van anderen, die zij vanwege hun aangeboren leiderseigenschappen vaak ook krijgen. Een leeuw vormt daardoor vaak het middelpunt van de macht en hij verdraagt slecht dat anderen zich verzetten tegen zijn positie. De leeuw is een eerlijk en rechtvaardig leider, die zich fel tegen onrecht verzet. Rechtvaardigheid verlangt hij ook van anderen en als die hem daarin teleurstellen, dan kan hij daardoor in een diepe treurigheid belanden.
Leeuwinnen zijn eveneens sterke persoonlijkheden. Zij leven niet graag onder het gezag van anderen. Ze hebben wel ontzag voor autoriteiten, maar verliezen daarbij hun gevoel voor eigenwaarde niet en zij maken zichzelf daaraan zeker niet ondergeschikt. Leeuwinnen zijn meesteressen in de kunst van het afschuiven van taken.
 * Vorige Pagina * 

    * Vorig Hoofdstuk * 
.  * Volgende Pagina * 

Volgend Hoofdstuk *   
.
Home *


© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©