Het Koninkrijk der Leeuwen
= Leeuwen in de Letteren =

.

Leeuwen in Narnia en Oz

Leeuwen in Jeugdliteratuur

Aslan, Koning van Narnia
De Leeuw Aslan, Koning van Narnia, wordt gevangen genomen en gedood door de Witte Tovenares, maar komt weer tot leven en verslaat haar. Dit is wat er gebeurt in C.S. Lewis' beroemde boek: De Leeuw, de Tovenares en de Kleerkast (1950), deel 1 van zijn De Kronieken van Narnia serie.
Het is geschreven als een kinderboek voor alle leeftijden maar ook veel volwassenen lezen het graag. In Nederland verscheen het tweemaal in vertaling, eerst als De betoverde kleerkast (1956) en later als De Leeuw en het land in de kleerkast (1983, Uitgeverij Westfriesland, Hoorn).

De tekst is niet beschikbaar op het Internet, maar er is een groot aantal (Engelstalige) C.S. Lewis sites. Een daarvan is:
Into the Wardrobe. The C.S. Lewis Web Site

De Bange Leeuw
Kunnen Leeuwen lafaards zijn? In De Tovenaar van Oz door L. Frank Baum wordt de Koning der Dieren voorgesteld als de Bange Leeuw. Alle dieren in het bos verwachten dat hij dapper is, maar deze arme Leeuw is een lafaard. Hij zegt: "Ik heb geleerd dat als ik heel hard brulde, dat alle levende wezens bang werden en mij uit de weg gingen. Wanneer ik een mens tegenkwam, dan werd ik verschrikkelijk bang; maar als ik alleen maar naar hem brulde, dan ging hij er altijd zo snel als hij kon vandoor. Als de olifanten of de tijgers en de beren ooit geprobeerd hadden met mij vechten, dan zou ik zelf hard zijn weggerend."

De volledige tekst (Engels) is beschikbaar op:
The Wizard of Oz

Terug naar Verhalen IndexVorige Pagina *

   * Vorig Hoofdstuk *
. Volgende Pagina *

Volgend Hoofdstuk *   
.
Home *


© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©