Het Koninkrijk der Leeuwen
= Leeuwen in de Letteren =

.

Yvain, de Leeuwenridder

In een van zijn Koning Arthur verhalen vertelt de beroemde Franse dichter Chrétien de Troies over Yvain, de Leeuwenridder. Hij schreef het verhaal waarschijnlijk in het jaar 1172 of 1173 en gebruikte hiervoor diverse legenden en overleveringen.

Yvain trouwt met Laudine, de vroegere vrouw van een ridder die hij doodde tijdens één van zijn avonturen. Echter als Koning Arthur en enkele ridders zijn kasteel bezoeken, gaat Yvain met hen mee op avontuur. Laudine is ontroostbaar, maar Yvain belooft binnen een jaar terug te keren.
Als het jaar om is, eist een groot toernooi zijn aandacht op en vergeet hij Laudine volledig. Lunete, de dienares van zijn vrouw die hem hielp bij haar in de gunst te komen, komt naar hem toe en neemt hem de ring af die Laudine hem bij zijn vertrek meegaf. Yvain krijgt spijt en raakt diep bedroefd.

Op een dag treft Yvain in het bos een leeuw aan, verwikkeld in een gevecht met een slang. Yvain hakt de slang de kop af en maakt zich op voor een gevecht met de leeuw. Die gedraagt zich echter onderdanig als een hond. Hij ziet Yvain als redder, werpt zich voor hem neer en probeert zijn voeten te likken. Als de ridder zijn paard bestijgt, blijft de leeuw hem volgen. 's Avonds vangt het roofdier een reebok en deelt het vlees met hem. Vanaf dat moment worden Yvain en de leeuw onafscheidbare vrienden.
Yvain heeft zoveel verdriet van de manier waarop hij zijn echtgenote behandeld heeft, dat hij zelfmoord wil plegen. Maar de leeuw begint te brullen en wentelt zich voor hem op de grond. Hierop steekt Yvain zijn zwaard terug in de schede.

Dan ontmoet hij opnieuw Lunete. Zij vertelt dat een hofmeester en zijn twee broers haar valselijk beschuldigen van verraad. Zij wordt terechtgesteld op de brandstapel, als niet binnen veertig dagen een ridder voor haar in het strijdperk treedt. De volgende dag zou die periode verstrijken.
Yvain belooft hulp. Eerst bezoekt hij nog een kasteel dat geterroriseerd wordt door een reus. Het valt niet mee de gigant te verslaan, maar de leeuw helpt hem en scheurt de reus van hoofd tot voeten zijn huid af.
De ridder arriveert nog net op tijd voor het gevecht met de hofmeester en zijn broers. Opnieuw komt de leeuw te hulp. Zodra de steward Yvain dreigt te raken met zijn zwaard, verplettert de leeuw hem. Vervolgens keren de broers zich tegen de leeuw. Als zij het dier verwonden, wordt Yvain zo kwaad dat hij spoedig de twee mannen doodt.

Laudine is getuige van het gevecht en dankt Yvain voor de hulp aan Lunete. Omdat hij een harnas draagt, herkent zij haar echtgenoot niet. Ze nodigt hem uit naar het kasteel, maar Yvain weigert. Wanneer zij naar zijn naam informeert, antwoordt Yvain: mensen noemen mij de Leeuwenridder.

Yvain gaat weer op avontuur, maar op Laudine's kasteel rijzen problemen. Zij heeft dringend hulp nodig. Lunete stelt voor de Leeuwenridder te vragen haar te helpen, op voorwaarde dat Laudine de ridder helpt zijn huwelijksproblemen op te lossen. Laudine gaat akkoord. Lunete zoekt Yvain op en die stemt in. Dat brengt hem en Laudine weer samen. Ditmaal belooft Yvain op het kasteel te blijven. Ze leefden nog lang en gelukkig.

*
Opmerkingen: Yvain en Lunete worden in Nederlandse vertalingen ook wel Iwein en Luned genoemd. Bovenstaande tekst is samengevat uit 'Sagen van Koning Arthur en de Ridders van de Tafelronde' door Nelly Montijn-De Fouw, Thieme Zutphen.

Terug naar Verhalen Index * Vorige Pagina * 

   * Vorig Hoofdstuk *
. Volgende Pagina *

Volgend Hoofdstuk *   
.
Home *


© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©