Koninkrijk der Leeuwen
= Leeuwen in Steen en Brons =

.

Chinese Leeuwen als Bewakers

Chinese Leeuwen
Foto: Lion's Pers Agentschap

China is een land vol leeuwen. Paartjes van stenen leeuwen zijn in China vaak te zien als poortwachters bij gebouwen. Gewoonlijk bestaat zo'n paar uit een mannelijke leeuw links met de rechterpoot op een bal - het symbool van de eenheid van het Chinese keizerrijk - en een leeuwin rechts met onder haar linkerklauw een welp - als symbool van vruchtbaarheid. Een andere uitleg is dat het mannetje de constructie van het gebouw beschermt en het vrouwtje degenen die zich in het gebouw bevinden.

Hoe dan ook, we moeten toch wel zeggen dat de Chinese leeuwen er vaak een beetje vreemd uitzien. Mannetjes en leeuwinnen zijn beide voorzien van manen en we lijken enigszins op honden. De reden daarvoor is dat leeuwen van oorsprong niet in China voorkomen. De eerste leeuwen in dat land betroffen geschenken aan de keizer. Kunstenaars beschikten daardoor veelal niet over geschikte modellen en daarom namen zij als uitgangspunt vaak honden. In het begin verschenen leeuwen voor keizerlijke paleizen, graftombes en regeringsgebouwen. Sinds de Han Dynastie (206 BC-220 AD) werden ze vooral ook geplaatst bij de ingangen van belangrijke gebouwen en poorten. Tegenwoordig staan ze vaak bij de ingangen van onder meer restaurants en hotels.

Er wordt gezegd over Sakyamuni, de grondlegger van het Boeddhisme, dat hij na zijn geboorte met zijn ene hand naar de hemel wees en met zijn andere hand naar de aarde en daarbij het geluid maakte van een brullende leeuw. Of dit waar is of niet - wij leeuwen zijn niet zo heel erg geïnteresseerd in de geboorte van mensen - toch zijn wij blij dat het Boeddhisme de leeuw hoogacht als een nobel en waardig dier dat de waarheid beschermt en het kwade op afstand houdt. De leeuwen op de foto zijn eenvoudige souvenirs, gekocht tijdens een vakantie in China. Maar ze zien eruit zoals de vele stenen leeuwen in het land.

Terug naar de Leeuwen in Steen IndexVorige Pagina *

    * Vorig Hoofdstuk *
. Volgende Pagina *

Volgend Hoofdstuk *   
. Home *

© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen / RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©