Het Koninkrijk der Leeuwen
= Leeuwen in de Letteren =

.

De Nemeïsche Leeuw en Heracles

Leeuwen komen onder meer voor in de Griekse mythologie, bijvoorbeeld de Nemeïsche leeuw in de door Apollodorus beschreven werken van Heracles. Een slecht verhaal voor leeuwen.

De Nemeïsche leeuw was niet zomaar een leeuw, maar een dier dat niet gewond kon raken, wat een groot voordeel was bij het jagen op mensen, aangezien die terugvochten met pijlen, speren en knuppels. De Nemeïsche leeuw genoot bij mensen dan ook groot respect. Maar niet bij Heracles (Latijn: Hercules), een menselijke krachtpatser die, door de godin Hera tot waanzin gebracht, zijn eigen kinderen en die van zijn broer doodde. Hij kreeg daar spijt van en raadpleegde het orakel van Apollo, dat hem voorstelde bij wijze van boetedoening twaalf werken te verrichten, waarbij de eerste opdracht luidde: het doden van de Nemeïsche leeuw.

Heracles and the Lion Waarom, vraag je je dan af, waarom moeten leeuwen sterven voor de misstappen van mensen? Even leek het nog goed af te lopen voor de Nemeïsche leeuw. De pijlen van Heracles deerden hem immers niet, evenmin als zijn knuppel. Maar de leeuw merkte dat Heracles het er niet bij liet zitten en daarom bleef hij maar liever bij hem uit de buurt. Hij verschool zich in een grot met twee ingangen. Heracles barricadeerde de ene ingang en viel via de andere ingang aan. Hij besprong de leeuw en legde zijn arm om diens nek. Ondanks verwoede pogingen slaagde de leeuw er niet in Heracles af te schudden. Hij stikte in de dodelijke omstrengeling. Nadien gebruikte Heracles de huid als mantel en de kop als helm om zichzelf te beschermen. Een triest einde van één van de sterkste en meest gerespecteerde leeuwen uit de geschiedenis.

Terug naar Verhalen Index * Vorige Pagina * 

    * Vorig Hoofdstuk *
. Volgende Pagina *

Volgend Hoofdstuk *   
.
Home *


© Copyright © Het Koninkrijk der Leeuwen © RLION / Lion's Pers Agentschap © Alle rechten voorbehouden ©